De industrie digitaliseert, automatiseert en er is een toenemende miniaturisatie. In de PCB-wereld wordt steeds meer mogelijk met kleinere componenten. Het gebruik van zeer gevoelige componenten en de stijgende kwaliteitseisen voor printplaten leiden ertoe dat fabrikanten van elektronische modules en PCB-platen voortdurend voor nieuwe uitdagingen staan. Zij stellen op hun beurt ook weer meer eisen aan depaneling technologie. SCHUNK biedt hierop een antwoord.
De flexibele standalone depaneling machines van SCHUNK zetten in op precisie, snelheid en processtabiliteit voor het hele spectrum van de eisen van de klant. Bewerkingen gebeuren met draaien of frezen – met een geringe belasting, efficiënt en zonder de componenten te beschadigen, in tegenstelling tot conventionele processen. SCHUNK heeft daarbij twee concepten in het assortiment: enerzijds universele en anderzijds volautomatische depaneling machines. Universele depaneling machines (SAR-serie) zijn geschikt voor het handmatig laden en ontladen voor kleine en grote batches met een gemiddelde tot hoge productvariatie. De volautomatische variant (de ILR-serie) is geschikt voor grote batches en lage productvariaties. Denk aan korte cyclustijden, hoge positioneernauwkeurigheid en een palletiseeroptie.
SAR-1300 is een voorbeeld van de universele variant. Deze is voorbestemd voor kleine tot grote batchgroottes met een gemiddelde tot grote productvariëteit. Het ontwerp van de SAR-1300 omvat een verscheidenheid aan suggesties en eisen vanuit de markt. Het meest opvallende kenmerk van de SAR-1300 is de snelle en modulaire mogelijkheid tot depaneling. Door het uitgebreide modulaire ontwerp kan de machine worden uitgerust met frees- en draaimodules en is er de mogelijkheid om panelen in te voeren met één of twee pendelassen, afhankelijk van de vereiste output. Er zijn daarbij diverse accessoires en opties mogelijk, zoals een camerasysteem, databankaansluiting of magnetische werkstukhouders. Ze maken een kostengeoptimaliseerde toekomstige aanpassing van de machine op elk moment mogelijk.
ILR-1800-B en ILR-2200-B – met optioneel palletiseersysteem PAL-1500 – zijn volautomatische depaneling machines. Ze zijn ontworpen voor een hoge flexibiliteit en doorvoer. Met de speciaal ontworpen snelwerkende printplaatinvoer voor de ILR-2200-B en het gebruik van dynamische actuators met continue padbesturing voor het loskoppelen en hanteren van printplaten wordt een hoge verwerkingscapaciteit bereikt. Het eenvoudige en lichtgewicht ontwerp van de PCB-grijpers minimaliseert de gereedschapskosten en zorgt samen met een grijperwisselsysteem voor een hoge flexibiliteit en minimale insteltijd.
Tot slot heeft SCHUNK wat betreft depaneling technologie nog de Stand Alone Laser (SAL-1300 serie) in het assortiment. Deze machine met speedLAS®-technologie maakt precisie lasersnijden op hoge snelheid mogelijk door het samenspel van lineaire astechnologie en laserscanbesturing. De laser verkort de procestijden en zorgt tegelijkertijd voor een optimale snijkwaliteit. Laseren met de juiste bron en de mogelijkheid om laserbewerking te combineren met freestechnologie op één machine creëert een hoge mate van flexibiliteit.
Bij de speedLAS®-technologie wordt de laser door een speciale scanner zodanig aangestuurd dat zijn bewegingen de bewegingen van de assen overlappen. Deze methode zorgt ervoor dat de laser altijd loodrecht op het werkstuk staat, wat resulteert in nauwkeurige en rechte sneden. Het gebruik van deze technologie levert een esthetisch mooie snijkwaliteit op, maar leidt ook tot een 80% hogere verwerkingssnelheid in vergelijking met andere lasertoepassingen. Daarnaast wordt de energie-input in het randgebied geoptimaliseerd, wat de efficiëntie en kwaliteit van het snijproces verder verhoogt.
Bij laserbewerking ligt de nadruk op het aanpassen van de golflengte aan het te bewerken materiaal. De SAL maakt het gebruik van willekeurige golflengtes mogelijk, om voor elk materiaal de beste laserbron te selecteren. De flexibele scannerafmetingen maken nauwkeurige bewerking in verschillende toepassingen. SCHUNK vertrouwt daarbij op procesondersteuning, die wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Dr. Bohrer Lasertec GmbH. Op basis van een grondige en nauwkeurige materiaalanalyse wordt de best mogelijke laser voor de vereisten van de klant geselecteerd. Het materiaal wordt gescheiden door middel van verschillende laserbronnen, vervolgens geanalyseerd met een geschikte microscoop (bijvoorbeeld een rasterelektronenmicroscoop) en beoordeeld onder optimale omstandigheden. Er kunnen verschillende carbonisatiegraden en niveaus voor scheiding worden aangeboden.
Neem dan rechtstreeks contact op met SCHUNK.