Het aanbod van automatiseringsopties is enorm, van eenvoudige instapoplossingen tot oplossingen in het hogere segment. “We hebben een uitgebreid portfolio van componenten die nodig zijn in de machine voor geautomatiseerde productie”, begint Ingrid Heeren, marketing medewerker bij SCHUNK. Efficiënte en succesvolle automatisering op de lange termijn vereist echter een aanzienlijke hoeveelheid planning en investeringen, die vooral kleine en middelgrote bedrijven zich vaak niet kunnen veroorloven. “Voor hen kunnen eenvoudige instapoplossingen het verschil maken en snel echte toegevoegde waarde creëren”, zegt Heeren en voegt er aan toe: “Met automatiseringscomponenten van SCHUNK, die eenvoudig achteraf op bestaande machines kunnen worden gemonteerd, wordt de productie aanzienlijk flexibeler.”
Om alle klanten de juiste oplossing te kunnen bieden, heeft SCHUNK haar gamma automatiseringsmogelijkheden duidelijk ingedeeld in vijf uitbreidingsfasen. Lean Automation is perfect voor een kosteneffectieve introductie tot automatisering. In de volgende stap zullen geautomatiseerde en robotondersteunde instellingsprocessen de productie nog sneller maken. Ze maken werknemers vrij voor andere waardetoevoegende taken en maken verlengde productiecycli in de avond en het weekend mogelijk. Palletautomatisering is de oplossing voor het opspannen en laden van complexe en zware onderdelen. De slimme combinatie van werkstuk- en palletautomatisering biedt een hoge mate van flexibiliteit en maakt zeszijdige bewerking van onderdelen mogelijk zonder manuele tussenkomst. SCHUNK levert de juiste opspantechniek voor de efficiënte werking van Flexible Manufacturing Systemen (FMS) voor klanten die hun volledige productie in kaart willen brengen.
Met SCHUNK Lean Automation kunnen klanten eenvoudig en kosteneffectief aan de slag door de bestaande middelen van hun machines te gebruiken voor geautomatiseerde belading. De opslag van onbewerkte en bewerkte werkstukken bevindt zich binnen het bewegingsbereik van het systeem en de werkstukbehandeling gebeurt binnen de machine, met behulp van een grijper met spindelinterface. Intelligente en flexibele gereedschappen zoals de GSW-B grijper, de TENDO Silver, die compatibel is met alle spindels van bewerkingsmachines, of een klem uit de TANDEM-serie vereisen geen speciale bedieningskennis, geen extra benodigde ruimte en geen hoge investeringskosten.
Onbemande machinelooptijden kunnen worden gerealiseerd met werkstukautomatisering. Zelfs in moeilijke omgevingsomstandigheden is het mogelijk om de machine met behulp van een robot te laden met ruwe onderdelen uit een externe opslageenheid en om de onderdelen na de bewerking terug te brengen naar de opslageenheid. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met de MTB-toepassingskit van SCHUNK. Hiermee kan de machine tot 50% sneller worden beladen en ontladen en is een betere benutting gegarandeerd. Het BSWS-R snelwisselsysteem stelt robots in staat om de vingers op de grijper onafhankelijk van elkaar flexibel en automatisch te wisselen tijdens het lopende proces, afhankelijk van de productvariatie.
Bij palletautomatisering worden werkstukken buiten de machine op pallets gezet en vervolgens als een compleet pakket in het systeem geladen. De werkstukken kunnen handmatig of automatisch in het opspansysteem geladen en ontladen worden. Met palletautomatisering kunnen verschillende opspanconcepten gerealiseerd worden, bijvoorbeeld voor kleine series. Het automatiseringsconcept is echter ook de juiste keuze voor het opspannen van zware en complexe werkstukken en voor hoge eisen aan de opspannauwkeurigheid. Met het modulaire nulpuntspansysteem VERO-S van SCHUNK kunnen bijvoorbeeld werkstukken of opspanmiddelen snel en nauwkeurig worden omgesteld.
Met de R-C2 biedt SCHUNK een automatiseringsconcept dat de voordelen van werkstuk- en palletautomatisering combineert. De robot grijpt het werkstuk in het magazijn volledig automatisch met een R-C2 centreerklem. De klem met het werkstuk in de machine wordt vervolgens als een pallet in het nulpuntspansysteem geladen. Met de R-C2 kunnen aanzienlijk meer werkstukken worden verwerkt zonder handmatige tussenkomst en worden de insteltijden aanzienlijk verkort. De R-C2 is het enige systeem in zijn soort ter wereld waarmee een werkstuk aan alle zes zijden zeer nauwkeurig en onbemand volledig kan worden geproduceerd.
In de laatste uitbreidingsfase van automatisering kunnen Flexible Manufacturing Systemen (FMS) worden gebruikt om het volledige geautomatiseerde productieproces in kaart te brengen. Alle bewerkingsmachines zijn onderling verbonden via gekoppelde transport- en opslagsystemen. Transferstations voor de aanvoer van ruwe onderdelen, de opslag van afgewerkte onderdelen en het laden en ontladen van de opspanmiddelen zorgen voor een perfecte benutting van de machine. SCHUNK biedt opspantorens aan die gecombineerd kunnen worden met het uitgebreide programma opspantechniek. In nauwe samenwerking met systeemintegratoren implementeren de specialisten van SCHUNK high-end automatisering die de materiaalstromen optimaliseert en de productiestappen flexibeler maakt.
“Klanten die besluiten om hun productie te automatiseren, hebben de belangrijkste stap al gezet”, legt Heeren uit. “Als hun partner voor productiviteit adviseren we hen uitgebreid en over onze eigen horizon heen over hun mogelijkheden en ondersteunen we hen tijdens en na de implementatie.”
Neem dan rechtstreeks contact op met SCHUNK.