“Pioneering innovation and productivity – empowering your success!” is het thema van SCHUNK voor de Hannover Messe dit jaar. Bezoekers kunnen aan de hand van innovatieve automatiseringsconcepten ervaren hoe de productiviteit kan worden verhoogd met digitale, AI-gestuurde services. Deze zijn de sleutel tot een efficiënte, grondstofbesparende en toekomstbestendige productie. De toonaangevende industriële vakbeurs vindt plaats van 31 maart tot 4 april.
De huidige uitdagingen voor bedrijven vragen meer dan ooit om een solide strategie waarmee de concurrentiepositie ook in de toekomst gewaarborgd kan worden. Als partner levert SCHUNK haar klanten daarom niet alleen innovatieve automatiseringsconcepten voor productiviteitsverbetering. De technologiepionier werkt ook aan de digitale doorontwikkeling van zijn portfolio. SCHUNK volgt hiervoor een uitgebreide, samenwerkingsgerichte technologiestrategie voor flexibele, toekomstgerichte automatisering in elke omgeving en op elk digitaliseringsniveau – zowel nu als in de toekomst.
In het SCHUNK Control Center hebben gebruikers altijd volledige transparantie over hun processtappen. Hier kunnen de nieuwste mechatronische SCHUNK grijpers digitaal in gebruik worden genomen, gemonitord en naar wens aangepast. De familie omvat de EZU centrische grijper, de EGU parallelgrijper en de EKG elektrische grijper voor kleine componenten. Deze grijpers bieden een breed scala aan communicatie interfaces, PLC-functieblokken en plugins voor verschillende robotfabrikanten. Bovendien biedt het Control Center uitgebreide configuratiemogelijkheden en regelmatige software-updates, waarmee gebruikers het volledige potentieel van de grijpers kunnen benutten. Dit vooruitstrevende platform zal geleidelijk worden uitgebreid naar alle SCHUNK-producten.
Bij de ontwikkeling van haar digitale bouwstenen vertrouwt SCHUNK op een open, gebruikersgerichte aanpak. Daartoe stelt het bedrijf open-source software van de nieuwe grijpers beschikbaar op open platformen zoals GitHub en ROS, zodat deze toegankelijk kunnen worden doorontwikkeld en het toepassingsbereik kan worden vergroot. Er liggen grote mogelijkheden, niet alleen in de industriële robotica, maar ook in cobots en humanoïde robotica, die in verschillende omgevingen kunnen worden ingezet. Om deze diverse en complexe toepassingsgebieden samen met partners te ontsluiten, biedt SCHUNK zijn eigen ontwikkelde humanoïde 5-vinger-grijphand SVH aan als open-source software en als digitale twin.
De gedigitaliseerde fabriek van de toekomst zal virtueel worden gepland en geoptimaliseerd voordat deze in de echte wereld wordt gerealiseerd. Vooral complexe systemen kunnen in het industriële Metaverse efficiënter worden ontworpen en gesimuleerd, waardoor tijd en inspanning worden bespaard. SCHUNK biedt hiervoor CAD-gegevens voor al zijn 13.000 componenten, die het bedrijf geleidelijk verfijnt tot realistische digitale twins. De nieuwste mechatronische grijpers zijn al beschikbaar als geavanceerde digitale twins die niet alleen communicatie interfaces, maar ook het fysieke gedrag van de grijpers tijdens bewegingen repliceren.
SCHUNK toont op de Hannover Messe hoe een virtueel industrieel proces eruit zou kunnen zien, aan de hand van een complete automatiseringscel voor batterijcelverwerking in de e-mobiliteitssector. Deze is samen ontwikkeld met technologiepartner ISG en maakt simulatie mogelijk in het ISG Virtuos-tool. Van daaruit kunnen modellen direct naar de NVIDIA Omniverse worden geëxporteerd, waar SCHUNK niet alleen zijn componentbibliotheken biedt, maar ook complete modules en klantgerichte automatiseringsoplossingen voor het creëren van virtuele industriële werelden. Daarnaast wordt de AI-software voor het 2D Grasping Kit, dat de HERMES AWARD 2024 ontving voor het hanteren van ongeordende onderdelen, al getraind en verder ontwikkeld in het Metaverse.
Op de Hannover Messe zal SCHUNK demonstreren hoe een consequente technologie-strategie over alle niveaus heen kan zorgen voor meer productiviteit en efficiëntie. Timo Gessmann, CTO van SCHUNK, vat het samen: “Bij SCHUNK staan onze klanten centraal in al onze innovaties. We vullen fysieke componenten aan met digitale oplossingen om te voldoen aan klantbehoeften en om efficiënte automatisering op elk niveau te ondersteunen – compatibel met elk ecosysteem.”
E-mobiliteit is een sleutelthema in de energietransitie en industriële transformatie. Om deze reden hebben exposanten zich verenigd in het project “Battery Use-case” om te laten zien hoe geautomatiseerde batterijproductie en duurzame recyclingprocessen werkelijkheid kunnen worden door samenwerkingsverbanden. SCHUNK presenteert samen met FANUC geautomatiseerde processtappen voor het hanteren van prismatische batterijcellen tijdens het ontladen en aanvoeren in een lasinstallatie. Bezoekers kunnen de speciale tentoonstelling verkennen in hal 6, stand D51.
Bezoek SCHUNK op de Hannover Messe: Hal 6, Stand F21.
Neem dan rechtstreeks contact op met SCHUNK.