De doelen die zowel de VN als veel productiebedrijven zich hebben gesteld op het gebied van CO2-reductie zijn ongetwijfeld noodzakelijk. De uitvoering ervan is ambitieus en duur. Echter: duurzaamheidsinspanningen genereren ook geheel nieuwe markten, leiden tot aantrekkelijke bedrijfsmodellen en bieden grote kansen voor robotica en automatisering als sleuteltechnologie. Automatica, van 27 tot en met 30 juni in München, presenteert de mogelijkheden van duurzame productie.
Slimme automatisering kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van de gestelde klimaatdoelstellingen. Het kan de energie-efficiëntie van productiefaciliteiten verbeteren, maar het kan ook zorgen voor grondstofbesparende productieprocessen door het minimaliseren van afgekeurde onderdelen. Daarnaast maakt assemblage- en handlingtechnologie nieuwe benaderingen van recycling en de circulaire economie mogelijk. En het helpt duurzame producten economischer te produceren. Kortom: het optimaliseert zowel het productie- als
het productniveau.
Automatica presenteert oplossingen op het gebied van slimme automatisering en robotica die leveranciers inzetten in uiteenlopende toepassingen en industrieën. Groene technologieën op het gebied van energieopwekking en mobiliteit beloven bijzonder veel goeds.
Groene technologieën zoals fotovoltaïsche energie, windenergie, brandstofcellen en e-mobiliteit worden beschouwd als economische motor voor automatiseringstechnologie. De maatschappelijke transformatie naar duurzaamheid en klimaatneutraliteit genereert nieuwe business omdat robotica en automatisering belangrijke technologieën zijn die deze transformatie aandrijven.
Te midden van al het enthousiasme over het toepassingsgebied van robots doemt een vraag op: zijn standaardrobots überhaupt wel geschikt voor de productie van lithium-ion batterijen en brandstofcellen? En welke eigenschappen van vier- en zesassige robots zijn nuttig voor deze toepassingen? De productie van brandstofcellen heeft ook enkele bijzonderheden. En zonder robots zou het niet zover zijn gekomen. Zo moet elk van de 400 tot 500 bipolaire platen in een brandstofcelstapel met de grootste precisie en zorg worden aangebracht. Hiervoor zijn niet alleen uiterst snelle robots nodig, ze moeten ook geschikt zijn voor de corrosieve omgeving waarin ze werken. Op Automatica zullen robotfabrikanten laten zien of zij robots kunnen leveren voor dergelijke specifieke toepassingen.
Recycling van elektrische apparaten en batterijen is een andere veelbelovende markt voor robotica en automatisering. In dit verband heeft Kuka een project voor het scheiden van elektronisch afval in Ierland, waarbij het personeel niet wordt blootgesteld aan de gevaren van gassen en scherpe onderdelen. Hier wordt elektronisch afval gescheiden en verwerkt tot een waardevolle grondstof met een ’tweede leven’ in de circulaire economie.
Klimaatneutrale productietrends en nieuwe toepassingsgebieden voor robotica en automatisering zullen naar verwachting het onderwerp zijn van intensieve discussies op de beurs. De nieuwe EU-richtlijn CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), die vanaf 2024 in de hele EU van toepassing is, zet het onderwerp ‘duurzame automatisering’ nog meer in de schijnwerpers. De CSRD verplicht bedrijven boven een bepaalde grootte om een duurzaamheidsverslag in te dienen en de duurzaamheid van hun productie in deze context
te beoordelen.
Robotica en automatisering kunnen de milieuvoetafdruk verbeteren: moderne assemblagefabrieken en robots dragen bij tot de daarmee gepaard gaande inspanningen door verbeteringen in levensduur, energie-efficiëntie en flexibiliteit. Strak met elkaar verbonden productielijnen moesten worden omgebouwd of volledig worden vervangen in een enorme inspanning om het product te veranderen, maar de zaken zijn veranderd.
Al deze onderwerpen worden getoond door de exposanten of besproken tijdens de vele presentaties op de beurs. Het gehele programma dat wordt aangeboden is te vinden op www.automatica.de. Tegelijk met de Automatica vindt Laser World of Photonics plaats, de vakbeurs voor leveranciers van duurzame hightech oplossingen. Met het entreeticket voor Automatica heeft de bezoeker automatisch de mogelijkheid om ook de Laser World of Photonics te bezoeken.