Wie in Europa staal produceert, betaalt een CO2-heffing. Wie het importeert? Nog niks. Dat scheve speelveld werd jarenlang stilzwijgend gedoogd, met als gevolg dat veel productie verplaatst werd naar lageloonlanden. Goed voor de kostprijs, funest voor het klimaat. Want ja, de Europese uitstoot daalde, maar de rook kwam gewoon uit een andere pijp, aan de andere kant van de wereld.
Daar komt nu verandering in. De CBAM-regelgeving (Carbon Border Adjustment Mechanism) moet ervoor zorgen dat ook geïmporteerde producten belast worden op hun CO2-uitstoot. Vanaf 2026 wordt het menens: wie staal, cement of elektriciteit de EU binnenbrengt, betaalt. Een eerlijke correctie, als je het mij vraagt.
Bij Kobout, als importeur van bevestigingsmaterialen, zijn we sinds vorig jaar al begonnen met het registreren van CO2-uitstoot. Ook zijn we met onze leveranciers in gesprek gegaan om te kijken hoe we de uitstoot zoveel mogelijk terug kunnen dringen. Bouten en moeren lijken misschien klein bier, maar ze zitten overal in – van bruggen en fietsen tot machines en meubels. De optelsom telt wél.
Tegelijk zie ik dat de vergroening ook buiten Europa versnelt. In China worden fabrieken gesloten als ze hun uitstoot niet kunnen terugdringen. Zonder pardon. Er wordt daar gepraat over mini-kerncentrales op fabrieksterreinen om zelf groene stroom op te wekken. Creatief, radicaal en zonder eindeloze politieke debatten. Je kunt er wat van vinden, maar ze doen het wel.
De impact op onze sector is onvermijdelijk. Fasteners worden duurder. Voor sommige producten valt dat mee, voor andere is de bout een groter deel van de kostprijs. De CO2-prijs komt erbij, net als de kosten voor rapportering, logistiek en aanpassing van systemen. Maar misschien is dat ook wel goed. Misschien dwingt het ons om bewuster te kiezen. Om terug te grijpen naar Europese productie, eerlijke concurrentie en werkelijke duurzaamheid.
CBAM is een logische stap vooruit. Het zorgt ervoor dat milieu-inspanningen niet langer stoppen aan de grens. En dat is precies wat we nodig hebben, als we de wereld willen verbeteren zonder onze industrie te verliezen.
Mijn tip? Ga in gesprek met je leverancier om extra voorraad aan te leggen voor het jaareinde. Alles wat vóór december 2025 binnenkomt, valt nog buiten de CBAM-heffing. Daarna verandert het speelveld definitief.