De basis van Industrie 4.0? Slimme detectie. Het zijn de sensoren en camera’s in de machine en aan de lijn die zorgen voor de broodnodige data om processen steeds efficiënter, veiliger en productiever te maken. Een gamma dat bij automatiseringsspecialist fortop dan ook niet mag ontbreken. “Dankzij de troeven van en de complementariteit tussen onze merken, kunnen we altijd kijken wat technisch het best past voor onze klanten”, legt fortop directeur Ton Kanters uit.
Waar een sensor in het verleden slechts twee signalen gaf – aan of uit, goed of fout – is dat met de opkomst van nieuwe technologie een ander verhaal geworden. Vandaag sturen ze exacte waardes uit, data dus, en dat voor een brede waaier aan processen. Kanters: “Intelligente detectie gaat best wel breed. Of je nu de positie, kleur, hoek, oppervlakte of … van iets wilt weten, daar bestaan vandaag oplossingen voor. Ze geven niet alleen de waardes door, maar ook hoeveel een parameter bijvoorbeeld afwijkt en wat de exacte positie is van een product, zodat een robot het kan oppakken. Kortom: een hele boterham om mee aan de slag te gaan om processen te optimaliseren.”
In een wereld van Industrie 4.0 is het ook steeds belangrijker voor machinebouwers om die basis van slimme detectie goed te hebben. “We merken dat aan de vragen die we van klanten krijgen. De techniek is slimmer geworden en de mogelijkheden zijn uitgebreider. Je kunt dus heel wat bereiken met slimme detectie. Maar hoe doe je dat? Want tegelijk zijn de vraagstukken daardoor een stukje complexer geworden. We denken echt met onze klanten mee over hoe we uit hun machines net díe informatie kunnen halen die belangrijk is om ze beter aan te sturen of op te volgen”, vertelt Kanters. fortop vertrekt daarvoor ook zelf vanuit een breed aanbod. “Omdat we vanuit de techniek willen vertrekken en niet naar een product willen praten.”
De laatste jaren merkt Kanters een grotere interesse voor visietechnologie. “Daarin maken we het onderscheid tussen enerzijds camera’s waar het programma al in zit en anderzijds camera’s waar een industriële pc achter zit. Het voordeel is dan dat de camera zelf een stukje compacter kan en dat hogere resoluties mogelijk zijn. Daar tegenover staat dat je dan wel voldoende programmeerkennis in huis moet hebben om ermee aan de slag te gaan. We helpen klanten om de juiste afweging te maken. Wat levert voor de applicatie in kwestie het best mogelijke resultaat af? Want soms kan het evengoed met een simpele sensor.”
Kanters geeft een voorbeeld van hoe fortop voor een klant die verschillende types verpakkingen gebruikt tot een betrouwbare detectie kwam. “De diversiteit in materialen – andere kleuren, reflecterende oppervlakken, al dan niet gekreukeld – en positie maakten dat een standaardsensor het niet kon bolwerken. We hebben in dit geval een Blue Light Sensor van SensoPart aanbevolen. Door het gebruik van blauwlicht- in plaats van conventionele rodelichtsensoren wordt er aan een andere golflengte gewerkt, met andere detectie-eigenschappen tot gevolg. Eigenlijk een simpele sensor, maar met heel veel techniek erachter”, vat Kanters samen. Naast Sensopart levert fortop ook detectieoplossingen van Basler, Rechner, Reer en Steute. “Stuk voor stuk merken die niet het hele spectrum bestrijken, maar wel heel sterk zijn in wat ze doen en zo het verschil maken voor onze klanten.”
Neem dan rechtstreeks contact op met fortop Automation & Energy Control.